Over Hatha Yoga


In Hatha zitten de tegenstellingen 'Ha' (zon) en 'Tha' (maan). Samen vormen deze een geheel, het een kan niet zonder het ander, zo ook tijdens de yogapractice. Statische houdingen worden afgewisseld met dynamische houdingen waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt.

YogaZenses geeft klassieke Hatha yoga. Deze open vorm van yoga richt zich op zelfkennis via het beoefenen van de lichamelijke houdingen (asana's) en het beheersen van de ademhaling (pranayama).

Yoga wordt vaak geassocieerd met de houdingen, die zijn immers zichtbaar. Maar yoga gaat veel verder dan je mat. Het omvat alles wat een ervaring van eenheid geeft, wat ons verbindt en ons herinnert aan wie we eigenlijk zijn. Dat kan ook een simpele wandeling langs het strand zijn, de glimlach bij het zien van een kind, de eerste lentezon op je huid voelen of simpelweg een keer bewust ademhalen. Een van de redenen waarom yoga zo verfrist is omdat er, al is het maar voor een ogenblik, de realiteit van het moment, het 'NU' is.

Wat kan yoga voor jou doen?


 • Het vergroot je ademcapaciteit, zorgt voor een rustige ademhaling.

 • Het vergroot je concentratievermogen.

 • Zorgt zowel fysiek als mentaal voor betere ontspanning en een diepere slaap.

 • Verlaagt de bloeddruk.

 • Verlaagt het stress niveau, leert je anders met stress om te gaan.

 • Zorgt voor een verbeterde afvoer van afvalstoffen in het lichaam.

 • Zorgt voor een goede hormoon huishouding.

 • Het verbetert het uithoudingsvermogen.

 • Het draagt bij aan kracht en flexibiliteit van spieren.

 • Beschermt banden en pezen tegen blessures.

 • Geeft meer zelfacceptatie, het verhoogt je focus, concentratie.

 • Geeft meer bewustzijn van het huidige moment om beter te kunnen accepteren en loslaten.

 • Yoga is ademen, leven, verbinden en werkt door bij elke handeling in het dagelijks leven.


Kinderyoga


YogaZenses geeft kinderyogalessen voor de jongere gasten (6-9jaar) van resort Hof van Saksen . Elke les beleven we een nieuw yoga avontuur. Dit kunnen bijvoorbeeld thema's zijn uit de natuur, de dierenwereld en sprookjes. Kinderen worden zich tijdens de les op een speelse manier bewuster van het lichaam, de zintuigen, ademhaling, verbeeldingskracht en creativteit.Tai Chi

YogaZenses geeft Tai Chi les voor gasten van resort Hof van Saksen.

Tai Chi is een eeuwenoude bewegings- en gezondheidsleer dat zijn oorsprong vindt in China. Het wordt ook wel de Chinese yoga genoemd.

De 5 elementen metaal, water, hout, vuur en aarde die op hun beurt in verbinding staan met de organen, maken onderdeel uit van de oefeningen. Meridianen kunnen worden gezien als energiebanen die door het lichaam stromen. Samen met de bloedstroom worden de meridianen gestimuleerd, de adem wordt gereguleerd, spieren versoepelen en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Kortom, je gaat je fitter voelen en zit beter in je vel!

De les begint met een vaste openingsserie. Daarna worden de staande, cirkelvormige bewegingen zacht en in een langzaam tempo uitgevoerd. Hierbij is het gewicht geworteld in de voeten en ontstaan de ronde bewegingen vanuit je krachtcentrum rondom het buikgebied. Je stapt zacht, alsof je de houten vloer niet wilt laten kraken. Waarom ronde bewegingen?
Met circulaire kracht ontstaat meer energie dan vanuit lineaire kracht waardoor de Chi beter op gang komt en goed verdeeld wordt door het hele lichaam.

Wanneer je pas begint met Tai Chi kan het zijn dat je moet wennen aan het langzaam uitvoeren van de houdingen. Juist door traag, licht en bijna speels te bewegen, leer je de houdingen door en door kennen en ontstaat er een evenwichtig samenspel tussen rust en concentratie.

Door het beoefenen van Tai Chi kan de levensenergie vrij door het lichaam stromen en vind je uiteindelijk verstilling in de beweging.

Wanneer je het liefst kalm en geconcentreerd beweegt en tegelijkertijd de rust van een meditatiesessie wilt ervaren, dan is Tai Chi misschien wel passend voor jou. Tai Chi is geschikt voor alle leeftijden en kan tot op hoge leeftijd worden beoefend.

Het is als het stromen van een rivier, eindeloos en harmonieus. ' Be still as a mountain, move like a river.'