Over Tai Chi


Tai Chi is een eeuwenoude bewegings- en gezondheidsleer dat zijn oorsprong vindt in China. Het wordt ook wel de Chinese yoga genoemd.

De 5 elementen metaal, water, hout, vuur en aarde die op hun beurt in verbinding staan met de organen, maken onderdeel uit van de oefeningen. Meridianen zijn energiebanen die door het lichaam stromen. Samen met de bloedstroom worden de meridianen gestimuleerd, de adem wordt gereguleerd, spieren versoepelen en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Kortom, je gaat je fitter voelen en zit beter in je vel!

De les begint met een vaste openingsserie. Daarna worden de staande, cirkelvormige bewegingen zacht, en in een langzaam tempo uitgevoerd. Hierbij is het gewicht geworteld in de voeten en ontstaan de ronde bewegingen vanuit de middel. Je ervaart je krachtcentrum vanuit de buik. Je stapt zacht, alsof je de houten vloer niet wilt laten kraken. Waarom ronde bewegingen? Met circulaire kracht ontstaat meer energie dan vanuit lineaire kracht. Anders gezegd: 'de kracht van een tornado neemt immers meer mee dan een stevige wind'.

Wanneer je pas begint met Tai Chi kan het zijn dat je moet wennen aan het langzaam uitvoeren van de houdingen. Juist door traag, licht en bijna speels te bewegen, leer je de houdingen door en door kennen en ontstaat er een evenwichtig samenspel tussen rust en concentratie.

Wat is Chi? In Japan spreekt men over 'Ki', in India heet het 'Prana', in China noemt men het Qi. Chi (Qi) is de levensenergie. Soms gebeurt het, dat je de Chi letterlijk tussen de bewegingen door kunt voelen. Door het beoefenen van Tai Chi kan de levensenergie vrij door het lichaam stromen en vind je uiteindelijk verstilling in de beweging.

Wanneer je het liefst kalm en geconcentreerd beweegt en tegelijkertijd de rust van een meditatiesessie wilt ervaren, dan is Tai Chi misschien wel passend voor jou. Tai Chi is geschikt voor alle leeftijden en kan tot op hoge leeftijd worden beoefend.

Het is als het stromen van een rivier, eindeloos en harmonieus. ' Be still as a mountain, move like a river.'